Quote:
Originally Posted by Integra
Uiteraard, maar het is maar om aan te tonen dat uw denkpatroon er nogal fel langs zat. Trouwens, zonder drag geen downforce.
Ik vind het trouwens nogal een slechte vergelijking, F Renault 1600 en F1.
Mag ik u als vergelijking vertellen dat een Aston Martin DBR9 op Le Mans (medium downforce) aan een snelheid van 300 km/h 1000 kg downforce levert. Dit voor een GT.
Ook ter vergelijking, aan dezelfde snelheid, max downforce, Chevrolet Intrepid ongever 5000 - 6000 kg downforce. Zoiets kan tellen.
Voor een F1 weet ik geen exacte cijfers (en die zullen we ook zeker niet te weten komen), maar zelfs aan 180 km/h zullen het aanzienlijke getallen zijn.
En als het niet zo was, dan zouden ze terug met mooie kale modellen zoals 10 jaar geleden rijden.
|
Ja maar ja maar... mijn stelling was dat "vleugels" op zich, voor het genereren van echte downforce maar pas beginnen werken van /ongeveer/ 180 per uur. Dat om duidelijk te maken dat een vleugel op een normale productiewagen die zich binnen de reglementaire snelheden beweegt van weinig echt nut is.
Nu kom je aanzetten met een Aston Martin en een Corvette met 300 per uur.
Ja... dat vleugels daarop werken dat weet ik ook wel. Maar op de gemiddelde Opel Astra die aan 120 per uur rijdt op de autostrade zijn vleugels of spoilers van weinig nu. Integendeel, ze creëeren veel drag, doen de wagen meer wegen en bijgevolg zullen ze het benzineverbruik omhoog jagen.
De redenering is dat ze in F1 zoveel gesofistikeerde vleugeltjes en bijzettafeltjes mogen uitvinden op hun bolide als ze nodig achten, voor een gewone productiewagen voor dagdagelijks gebruik speelt dat niet mee. Het heeft enkel een (soms zeer bedenkelijke) esthetische waarde zo je wil.
Die vleugels werken volgens mij ook niet naar behoren op een F1 beneden de 180, alleen... een F1 accellereert naar 200 per uur in goed 2 seconden. Daar zit het grote verschil denk ik. De onefficiente vleugel moeten zij maar een paar seconden verdragen en dan werkt die weer volle charge. Daarmee dat ze niet zullen terugkeren naar de kale modellen aangezien dat beetje inefficientie ruimschoots wordt teruggewonnen als ze op snelheid zijn.